Kolejne wydarzenie w naszym bardotkowym życiu.
Zostałyśmy z dziewczynami zaproszone do Dzień Dobry TVN, tym razem nie w celu zaśpiewania, a ugotowania!
Nie zastanawiałyśmy się długo czy jesteśmy w stanie podjąć się takiego zadania.
Pisanie piosenek na naszą pierwszą płytę to było nieustanne spotykanie się na wspólne pichcenie i picie wina.
Nigdy nie miałyśmy też z dziewczynami problemów z wyborem potraw jakie chcemy przyrządzić, a potem zjeść:)
Zawsze kończyło się na tartach- słodkich lub słonych.
Uwielbiamy sery. Aga słynie z tego, że nazywamy ją (jak nie Ines) kulką mozarellową.
Dlaczego? Dlatego, że ma w swojej lodówce i torebce zapas mozarelli.
Ja zajadam się serami kozimi. Focz lubi fetę:)
W naszej kuchni zatem zazwyczaj królują tarty ze szpinakiem i fetą, pizza z mozarellą i pomidorami lub kanapki z kozim serem i miodem.
Do tego za każdym razem kiedy mamy spotkanie w Być Może zamawiamy przepyszne kanapki z kozim serem i octem truskawkowym. Ach niebo w gębie!
Wracając do dzisiejszego poranka:)
Postanowiłyśmy zrobić placek dyniowy na żytnim spodzie z orzechami włoskimi, quiche z kurkami i kozim serem oraz placki z cukinii z mozarellą i bazylią.
W studio musiałyśmy być już o 7 rano w celu przygotowania się do wszystkiego.
O 8.30 zabrałyśmy się za przygotowywanie potraw.
Wszystko udało się idealnie. Po programie jedzenie zniknęło z talerzy w 3 minuty.
To był bardzo pachnący sobotni poranek:)
Oczywiście nie obyło się bez naszego jingla. Bo czym by było gotowanie bez bardotkowego śpiewania.
Przepisy na tarty i placki podaję poniżej (są też dostępne na stronie DDtvn).
Tarta
dyniowa z orzechami (forma 26 cm)
żytni
spód:
250
g mąki żytniej
150
g masła zimnego
4
łyżki zimnej wody
szczypta
soli morskiej gruboziarnistej
100
g łuskanych orzechów włoskich
Spód:
Mąkę
z masłem siekamy nożem, dodajemy wodę i sól i zagniatamy ciasto.
Owijamy ciasto w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na ok 30
min. Wyjmujemy
ciasto z lodówki i rozwałkujemy je , wykładamy na tortownicę
i dziurkujemy widelcem.
Pieczemy
w 200 stopniach przez 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy spód
wciskamy w ciasto lekko pokruszone orzechy włoskie. Tak pieczemy
przez kolejne 10 minut. Wyjmiujemy i odstawiamy do przestygnięcia.
Filling:
160
g puree z pieczonej dyni
250
g słodkiego skondensowanego mleka
100
g śmietanki kremówki
czubata
łyżki mąki pszennej
2
duże jajka albo 3 małe
łyżka
cynamonu
1/2
łyżeczki przyprawy piernikowej
szczypta
mielonego imbiru
kruszonka
orzechowa:
50
g posiekanych orzechów włoskich
40
g mąki pszennej
łyżka
masła
30
g cukru
śmietanka:
około
300 ml śmietanki kremówki, 30 % tłuszczu
kilka
łyżek cukru pudru
cynamon
puree
Aby
otrzymać puree z dyni, najpierw trzeba ja upiec. Pieczemy dynie,
pokrojona na kawałki na blaszce przez około 30 minut w
temperaturze 200 stopni.
Upieczona,
obrana ze skorki, odważona i ostudzona dynie miksujemy aby otrzymać
puree.
Puree
z dyni łączymy z mlekiem skondensowanym i śmietanką. Ubijamy
dokładnie jajka i łączymy je z masa dyniowa. Wsypujemy do masy
cynamon i resztę przypraw i łyżkę maki. Miksujemy dokładnie.
Masę
wylewamy na podpieczone ciasto.
Orzechy
łączymy z mąką, cukrem i masłem. Otrzymana kruszonkę wykładamy
na masę.
Pieczemy
około 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Wierzch na
środku tarty musi być ścięty.
Przed
podaniem, przygotowujemy słodka bita śmietanke. Ubijamy ją
schłodzoną, z dodatkiem cukru pudru.
Placki
z mozarellą
Składniki:
- 1 jajko
- 30 dag mąki pszennej
- mozzarella
- kilkanaście listków bazylii
- oliwa do smażenia
- 400 g startej cukinii
- świeżo mielony pieprz
- sól
- łyżeczka rozmarynu
Mąkę
z jajkiem i rozmarynem dokładnie mieszamy trzepaczką. Ścieramy
cukinię na dużych oczkach tarki. Cukinie dodajemy do mąki z
jajkiem, mieszamy i dodajemy odrobinę świeżo mielonego tartego
pieprzu sól i rozmaryn. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Łyżką
nakładamy niewielkie porcje ciasta, lekko je rozpłaszczamy i
smażymy z obu stron, aż się zrumienią. Usmażone placki
odkładamy na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia. Mozzarellę
kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Na każdy placek kładziemy
plasterek mozzarelli i listek bazylii. Wkładamy do rozgrzanego do
200 stopni piekarnika i wyciągamy gdy tylko ser się roztopi i lekko
przyrumieni.
Quiche
z kurkami i kozim serem
spód:
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
100g mąki pszennej zwykłej
1 jajko
120g masła
2 łyżki wody
1 płaska łyżeczka soli
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
100g mąki pszennej zwykłej
1 jajko
120g masła
2 łyżki wody
1 płaska łyżeczka soli
Mąki
przesiewamy do miski i mieszamy z solą. Wbijamy jajko, dodajemy
masło pokrojone na kawałki i wodę. Zagniatamy ciasto, zawijamy je
w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30
minut.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, wylepiamy ciastem formę do tarty i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy przez 10 minut.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, wylepiamy ciastem formę do tarty i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy przez 10 minut.
farsz:
250g kurek
1 duży por
1 mała cebulaDojrzewający ser kozi – dobrze, żeby był w kształcie walca (rolada)
2 jajka
1/3 szklanki mleka
2 łyżki startego parmezanu
2 łyżki śmietany kwaśnej 12%
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka tymianku
1 papryczka chilli
sól morska i świeżo mielony pieprz
250g kurek
1 duży por
1 mała cebulaDojrzewający ser kozi – dobrze, żeby był w kształcie walca (rolada)
2 jajka
1/3 szklanki mleka
2 łyżki startego parmezanu
2 łyżki śmietany kwaśnej 12%
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka tymianku
1 papryczka chilli
sól morska i świeżo mielony pieprz
Kurki
myjemy dokładnie pod zimną wodą. Pora
i cebulę kroimy na cieniutkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy
oliwę, wrzucamy pora i cebulę. Smażymy na średnim ogniu przez
około 5-7 minut. Następnie na patelnie wrzucamy kurki, gdy odparują
przyprawiamy
solą,
pieprzem, tymiankiem, posiekaną papryczką chilli. Na
podpieczony spód tarty wykładamy pora z cebulą, a na końcu kurki.
W miseczce mieszamy dwa jajka, śmietanę, mleko i jogurt. Dodajemy
starty parmezan, przyprawiamy (ponownie sól, pieprz, tymianek).
Mieszamy dokładnie. Zalewamy quiche na wierzch kładziemy pokrojony
w plastry kozi ser i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut -
aż się ładnie zarumieni.
A na koniec kilka zdjęć!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz